Skip to content

Over TKA

Eind jaren 70 kwamen veel jongeren van de leeftijd 17-21 uit Turkije naar Nederland. De enige plek waar deze jongeren de vrije tijd konden doorbrengen was de Cemiyet (soort clubhuis). Elke zaterdag kwamen er veel jongeren naar deze Cemiyet. Onder de jongeren werd het idee geboren om in de vrije tijd iets aan sport te doen. Aangezien onder Turken voetbal enorm populair was (en nog steeds is), werd al snel voor voetbal gekozen. De heer Coskun Güder, een Turkse tolk, heeft toen toegezegd om daar iets aan te doen. Samen met een ene heer Keizer werd een veld gehuurd van csv Apeldoorn om daar vervolgens onder leiding van de heer Mahmut Bas te trainen en onderlinge partijtjes af te werken.

In deze tijd kwam ook de heer Sebahattin Top ten tonele. De heer Top, die eerder bij Turkse Kracht Deventer heeft gevoetbald, zou enorm veel voor de club betekenen. Samen met de heer Keizer werd in 1978 een aanvraag bij de KNVB ingediend om in de competitie uit te mogen komen. Twee jaar werd er gewacht voor een licentie. In de tussentijd mocht TKA wel oefenwedstrijden spelen. Ook werd er meegedaan aan toernooien waaronder de Turkse Consulaat Cup.

In 1980 kwam TKA voor het eerst uit in de competitie en in de beker. Dit bleek knap tegen te vallen gezien de behaalde resultaten (bv. 27-0 verloren). Dat seizoen werd gestart met twee elftallen: TKA 1 met jongens die ouder waren dan 21 jaar en TKA 2 met een leeftijd van 18 tot 20 jaar. Het bestuur van TKA bestond destijds louter en alleen uit de heer TOP die dus voorzitter, penningmeester en secretaris was. De enige inkomstenbron was een contributie van 5 gulden de man (er was dus geen kantine). Toen ook niet iedereen betaalde bleek dat dit niet zo kon doorgaan. Zo is toen de heer Arabaci secretaris geworden.

In 1982 kwamen veel Turkse kinderen op het middelbaar onderwijs. Daar kwamen ze in aanraking met voetbal. Tevens waren er veel Turkse jongens die bij Nederlandse verenigingen voetbalden. Deze jongens hebben toen een eigen team gemaakt en aangesloten bij TKA. Dus in 1982 kwam veel nieuwe en goede voetballers bij TKA. Ze hadden ook een goede trainer meegenomen: de heer Bekir Cadirci. Ineens ging het allemaal veel beter. Het eerste werd dat seizoen kampioen van de vijfde klasse.

In 1983 nam de heer Bekir Cadirci het roer over van de heer Top, die het allemaal wel welletjes vond. Het bestuur bestond toen uit de heer Bekir Cadirci (voorzitter), de heet Ahmet Uluisik (secrataris) en de heer Mehmet Ertan (penningmeester).